Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün çıngıçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak ciddi, esnek ve hoş bir kuruluşda olmalı, güzel bir aromaya ve prezantabl yanmayı katkısızlayacak kenarıcı özelliğe mevla olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf harbi yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 seneındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı faik miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en kazançlı purolar olarak nitelendirilseler de birkötü kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en özen etmesi gerekilen şey güzel bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer güzel bir nemde değil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız lezzet yada dilsiz maalesef kesinlikle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. birlik muhafaza ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve bağırsakime amade tevkif etmek bağırsakindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her mevsim mefkûre gönen değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ mefkûre puro gönen değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri ortada bağırsakilen bir puro mefkûre gönen değerlerinde bağırsakiliyor kabul edilebilir. Kimine nazaran %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede gerçekte bu gönen değerleri de kimisine nazaran oldukça normal ve bağırsakilebilir en kıyak değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen değerlerinde purodan lezzet almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken özge bir insan bu gönen değerinin puroya efsus edilen bir bedel bulunduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk gönen farkı ortada gidip gelmeden bilcümle aynı gönen değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değişimi purolarına mazarrat verebilir. Hakeza bir trampa yapacaksanız bunu kabil evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ gönen değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu gönen değerleri neyi değiştirmektedir diyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca izah etmek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan hileınan aroma artar, tütün azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça tütün artar, bağırsakimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde beklemek istiyorsanız buna mevsim ve sınama ile karar vereceksiniz. Size sima en kazançlı bedel bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız özdek yaklaşık 6 ay içinde işlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 gönen tevdi üzerine yerleşmiş bu mekanizma sıcaklıktan özgür olmadığı bağırsakin muayyen bir mevsim içinde sıcaklarda gönen peşışı yada soğuklarda humidor süresince gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu yol bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil evetğunca ziyade hararet değişimi sıfır ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 gönen kıymeti bulmak bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu bedel iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek vasatı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz faik gönen olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o mevsim özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in sakır sakır ayarlanan gönen seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çhileışmakta ve maksut gönen kıymeti gelmesi iile yanında tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en kazançlı şık olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem gönen kabız hem gönen tevdi özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya kellelamıştır. Geceleyin gündüz yada zaman intikalleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde faik gönen değerlerinde çift taraflı çhileışarak durağan bir gönen kıymeti katkısızlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve birlik puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.